lun. sept. 26th, 2022

Întreruperea de pe Facebook care a lovit luni dimineața și a durat toată ziua a fost în cele din urmă un inconvenient minor pentru majoritatea americanilor. Dar în țări precum Brazilia, a provocat șapte ore destabilizatoare și dezorientante – nu pentru că Facebook.com dispăruse, ci pentru că WhatsApp, serviciul de mesagerie pe care îl deține și compania, a ieșit brusc împreună cu acesta.

Încă în mare parte un gând ulterior în Statele Unite, WhatsApp a devenit unul dintre cele mai vitale servicii de comunicații din lume. Peste 2 miliarde de oameni – 1 din 4 oameni de pe planetă – îl folosesc. Doar Brazilia și India găzduiesc aproape un sfert dintre ele.

Mesajele text și platformele de chat video și audio bazate pe internet sunt deosebit de populare în Sudul Global, unde WhatsApp este o modalitate ieftină de a evita costurile adesea exorbitante ale mesajelor SMS și ale datelor celulare. Aproape jumătate dintre brazilieni spun că WhatsApp este cea mai folosită aplicație a lor , iar mai mult de 90% dintre utilizatorii de internet din țară sunt WhatsAppers – așa cum se întâmplă și în Kenya, Africa de Sud, Nigeria, Argentina, Malaezia și Columbia. Facebook și Instagram, deținute și de Facebook, sunt a doua și a treia aplicație ca popularitate în Brazilia, au arătat sondajele.

Această omniprezență a transformat în esență WhatsApp într-o utilitate publică: este atât de crucială pentru infrastructura de comunicații globale încât, atunci când aceasta cade, țări întregi, segmente ale economiilor lor și chiar unele activități guvernamentale zilnice de bază aproape se opresc.

„Practic a fost ca și cum ar fi ieșit întregul internet. Aceasta a fost percepția ”în Brazilia, a spus David Nemer, profesor de studii media în cadrul Universității din Virginia. Nemer, originar din Brazilia, a studiat impactul WhatsApp asupra țării și a scris despre asta pentru HuffPost .

Dar, spre deosebire de utilitățile publice reale, WhatsApp este o întreprindere privată care nu face obiectul practic niciunui control reglementar care guvernează multe astfel de servicii. În întregul Sud Global, o companie din SUA a acumulat putere aproape monopolistă asupra capacității de bază a oamenilor de a comunica fără nicio responsabilitate reală față de țările sau cetățenii care se bazează cel mai mult pe aceasta.

Nu a devenit acel goliat din întâmplare. Facebook a plătit o cantitate uimitoare de 21,8 miliarde dolari de pentru WhatsApp în 2014, un pariu masiv pe o companie care avea doar 500 de milioane de utilizatori în acel moment și care a pierdut mai mult de 230 de milioane de dolari în primele șase luni ale acelui an. Dar pariul a dat roade frumos, deoarece baza de utilizatori a WhatsApp a crescut de patru ori, iar alte inițiative Facebook au sporit dependența utilizatorilor de produsele sale.

Decizia lui Mark Zuckerberg de a cumpăra WhatsApp în 2014 a fost un pariu major care a dat roade frumos – și a ajutat Facebook să domine piața globală a comunicațiilor.

La scurt timp după achiziționarea WhatsApp, Facebook a lansat un program numit Free Basics menit să reducă barierele din calea accesului la internet din întreaga lume. Baza Free Basics a fost accesul la un număr limitat de barebones, site-uri web cu date reduse, fără costul taxelor de date tipice, o practică cunoscută sub numele de zero-rating . Premisa menționată a fost aceea de a contribui la extinderea accesului la internet către oameni în locuri în care conectivitatea la domiciliu era încă prohibitivă de scumpă.

Elementele de bază gratuite s-au răspândit în cele din urmă în aproximativ 65 de țări, inclusiv 30 în Africa. Dar, de asemenea, s-a încheiat cu controverse , în special în India, unde autoritățile de reglementare guvernamentale și susținătorii neutralității rețelei s-au temut imediat că compania încearcă pur și simplu să creeze o piață de internet monopolizată pentru a-și spori propriile profituri. Ei, îngrijorați, Facebook încerca să înțeleagă în mintea oamenilor că era internetul, în special în Sudul Global.

Studiile ulterioare efectuate de grupuri de advocacy digitale ar concluziona că acest lucru exact a făcut Facebook și acuză compania că se angajează în „colonialism digital”.

În timp ce Brazilia lucra la adoptarea unei Declarații de Drepturi Digitale în 2014, susținătorii internetului deschis au susținut că ratingul zero este o „practică periculoasă care amenință să submineze internetul deschis” și au cerut parlamentarilor să-l interzică, întrucât India ar face în cele din urmă doi ani mai tarziu. Evaluarea zero a fost deosebit de riscantă într-o țară în care majoritatea utilizatorilor se bazează pe planuri relativ ieftine de internet mobil pentru a se conecta, au avertizat criticii, deoarece ar susține în mod artificial o rețea închisă de site-uri care ar putea permite să se scutească de planurile de date celulare.

Legea a inclus dispoziții privind neutralitatea rețelei menite să garanteze un internet deschis, dar aproape imediat după ce a trecut, unul dintre din Brazilia a principalii operatori de telefonie început să scutească Facebook și WhatsApp de planurile sale de date, permițând utilizatorilor să trimită mesaje și să apeleze gratuit prin intermediul acestor aplicații. Un alt dintre cei mai mari furnizori de telefonie mobilă din Brazilia a început WhatsApp cu rating zero în 2018.

Argumentul este că acest lucru este bun pentru consumatori, dar adevăratul avantaj este rezervat Facebook-ului: parteneriatul cu giganții naționali ai telecomunicațiilor pentru a distribui accesul gratuit a permis companiei să atragă noi utilizatori, apoi să adune și să compileze date și metadate pe care le-ar putea monetiza, în părți ale lumii la care nu ajunsese încă.

„Aceasta se numește colonialism de date”, a spus Nemer. „Oferă acces, astfel încât să poată extrage cât mai multe date posibil, în special în piețele medii unde nu au acel acces.” Mesajul criptat al metadatelor WhatsApp produce, a adăugat Nemer, „este ca aurul pentru Facebook”.

„În sudul global, o companie din SUA a acumulat puterea aproape monopolistă asupra capacității de bază a oamenilor de a comunica fără nicio responsabilitate reală față de țările sau cetățenii care se bazează cel mai mult pe aceasta”.

De atunci, Facebook a făcut din WhatsApp doar o parte și mai esențială a vieții de zi cu zi în Brazilia, unde autoritățile de reglementare au aprobat în cele din urmă planurile companiei de a permite utilizatorilor să facă tranzacții financiare în aplicații . India permite, de asemenea, practica, care și-a aprofundat rolul de serviciu vital pentru companii și consumatori: în Brazilia și India, WhatsApp găzduiește acum serviciile iMessage, Venmo și alte aplicații furnizate în SUA, dar toate într-un singur loc.

„Momentele defalcării acestor platforme sunt momentele pe care le vedem de fapt”, a declarat Gabriel Pereira, un doctorat brazilian la Universitatea Aarhus din Danemarca, care a fost recent co-autor al unei lucrări despre impactul perturbărilor WhatsApp asupra Braziliei între 2015 și 2018. „WhatsApp este atât de încorporat în viața digitală de zi cu zi încât oamenii nu mai observă că există.”

Întreruperea de luni a oferit o privire asupra a ceea ce se întâmplă atunci când nu există. Pe Twitter, brazilienii s-au plâns că mijloacele lor principale de comunicare cu prietenii și familia au dispărut brusc. Alții au împărtășit povești despre luarea zilei libere, deoarece munca fără WhatsApp este imposibilă: medicii și stomatologii, livrătorii și alții se bazează pe WhatsApp pentru a confirma programările și comenzile. De asemenea, este folosit pentru a planifica întâlniri de afaceri importante, chiar și în interiorul guvernului.

Scurta întrerupere a fost o ușurare pentru unii care petrec prea mult timp pe telefoanele lor – ziarul Folha de S. Paulo s-a amuzat la dezastru cu o listă de „ lucruri de făcut în timp ce rețelele sunt oprite ”. Și unii proprietari de întreprinderi mici au s- bucurat de o amânare de la a răspunde clienților și a îndeplini comenzile, chiar dacă le-a costat bani.

Pentru alții, întreruperea a fost mai dură. „A fost teroare și panică”, a declarat pentru , Daniella Goulart, care vinde mesele de prânz prin WhatsApp în Brasilia Rede Brasil Atual , o publicație de stânga . „Pot spune că 99% dintre clienții mei comandă mâncare prin WhatsApp și s-a oprit chiar la ora de vârf a livrării mele.” Goulart a declarat că vânzările ei au scăzut cu 60% comparativ cu zilele normale.

Brazilienii au alte opțiuni de mesagerie, dar niciuna nu se potrivește cu puterea culturală și economică a „Zap Zap”, așa cum WhatsApp este cunoscut acolo. Întreruperile anterioare sau ordinele judiciare care au închis temporar aplicația au făcut ca brazilienii să caute alte platforme, dar nu au rupt stăpânirea WhatsApp pe piața braziliană.

WhatsApp s-a confruntat cu o creștere a controlului în Brazilia din 2018, când a servit drept vector al dezinformării care a ajutat la împingerea președintelui de dreapta Jair Bolsonaro către victorie.

Puterea acumulată de Facebook a atras un control tot mai mare din partea parlamentarilor și a autorităților de reglementare de pe planetă chiar înainte de problemele din această săptămână. Comisia Federală pentru Comerț din SUA a susținut în acest an că Facebook este un monopol care încalcă legile antitrust federale, punând în mod efectiv guvernul de partea unor forțe mai mari pentru a sparge compania . Alții au solicitat mult timp Statelor Unite să reglementeze Facebook și internetul mai larg, ca utilitate publică .

WhatsApp a fost supus unui control similar în Brazilia, unde a servit drept vector pentru campaniile de dezinformare în masă care s-au răspândit prin capacitățile sale de mesagerie în vreme în timpul alegerilor din 2018 câștigate de președintele de dreapta Jair Bolsonaro. Există o serie de motive pentru care dezinformarea a prosperat în Brazilia în 2018, dar unul este că ratingul zero a oferit utilizatorilor acces mai ieftin la WhatsApp decât la site-urile de știri reale. Mai recent, modificările aduse regulilor de confidențialitate ale Facebook și metodelor de colectare a datelor au condus la avertismente din partea agențiilor guvernamentale și a grupurilor de interes public că noile politici încalcă legile privind confidențialitatea și concurența . (Facebook, în cele din urmă, a dat înapoi în mijlocul protestelor globale.)

Întreruperea de luni a generat și mai multe apeluri pentru dezmembrarea Facebook. Dar unii experți din SUA sunt sceptici că eforturile de despărțire a companiei vor avea succes , în timp ce alții nu sunt siguri că tratarea acesteia ca un utilitar ar face suficient pentru a ajuta consumatorii americani (în special în comparație cu ce reglementări similare din câteva noastre celulare și internet furnizorii de servicii ar putea realiza). Facebook, la rândul său, a cerut unui judecător federal să respingă procesul FTC împotriva acestuia.

Cazul în care WhatsApp funcționează ca o entitate care ar trebui să fie supusă cel puțin unor responsabilități publice și reglementări pare mai clar: este greu de argumentat că o aplicație de comunicații al cărei eșec poate perturba capacitatea de comunicare a întregii lumi este doar o aplicație, mai degrabă decât ceva cu ceva mai multă responsabilitate față de consumatori și societate.

Dar s-ar putea să nu fie suficient de important în SUA pentru ca autoritățile de reglementare să caute mai multă autoritate aici, iar parlamentarii americani nu se vor preocupa probabil de implicațiile unei companii americane care controlează infrastructura de comunicații din mare parte din sudul global. Între timp, guverne precum Brazilia s-ar putea să nu aibă puterea (sau, sub Bolsonaro, dorința ) de a merge singur împotriva unui astfel de monstru.

O mare parte din puterea Facebook, a spus Pereira, este derivată din construirea intenționată a unui sistem în care zone mari de public găsesc cu greu imaginația vieții fără ea. Mulți din Brazilia, India, din Africa și din restul lumii, fără îndoială, nu pot.

Și chiar dacă întreruperea de luni și scandalul plin de Facebook din ultimele săptămâni determină țările să decidă că un sistem de comunicații dominat de o singură entitate privată de departe nu este ceea ce își doresc, dezvăluind sistemul creat de Facebook – și că parlamentarii și autoritățile de reglementare din întreaga lumea, și mai ales în SUA, i-au permis să se construiască – nu va fi ușor sau curat, nu atunci când este atât de profund împletită cu viața de zi cu zi.

„Facebook respectă regulile pieței – reguli care au fost aprobate și concepute de [parlamentarii]”, a spus Nemer. „Au creat un monstru, iar monstrul se întoarce acum asupra lor.”

Sursa: Huffpost

Total Page Visits: 449 - Today Page Visits: 1

By beZu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.